Tijd voor Vitaliteit

 

 

Bestuursverslag 2022

 

Start met lezen

 

 

 

Voorwoord

 

 

 

“Na slechts drie maanden was het ledenaantal alweer op het oude niveau. Een teamprestatie waar je ‘u’ tegen zegt.”

Als ik terugdenk aan 2022 dan is het eerste woord dat in mij opkomt ‘bevrijding’. Waar corona ons begin dit jaar nog in zijn greep had, kunnen we eind van het jaar zeggen dat de pandemie geen invloed meer heeft op de bedrijfsvoering. Na zo’n onrustige periode staat de volgende uitdaging voor de deur: herstel. In de maanden na de pandemie werd duidelijk welke impact corona heeft gehad. En ik kan met trots zeggen dat het verloop van klanten is meegevallen. Na slechts drie maanden is het ledenaantal weer op het oude niveau. Dit had niemand durven dromen. Een teamprestatie waar je ‘u’ tegen zegt. Dit geeft vertrouwen om te beginnen aan een volgend tijdperk. 

Zwolle elke dag vitaler

We praten al een aantal jaar over de nieuwe strategie ‘Vitaliteit’. Hierbij is onze missie om bij te dragen aan de vitaliteit van onze leden, omwonende en studenten en medewerkers van Hogeschool Windesheim. Kortom: Zwolle elke dag een stukje gezonder. Onze visie is om met gepaste aandacht voor iedere bezoeker een vitaler leven mogelijk te maken door alle facetten van vitaliteit te faciliteren – fysiek, mentaal, sociaal en waar mogelijk de omgeving. In 2022 is het juiste moment gekomen om hier stappen in te gaan zetten. Dit wordt concreet vormgegeven door drie maanden in het jaar de focus te leggen op een ander facet van vitaliteit. Het startschot luidde in de maand oktober, met de beweegmaand. In 2023 borduren wij hier verder op voort. Ik ben er zeker van dat dit additionele aanbod veel mooie resultaten gaat opleveren.

Essentiële data

Buiten deze strategische koersverandering om is On Campus ook nog overgestapt van softwareleverancier. Met de komst van Dataduiker krijgen wij meer grip op essentiële data die gaat helpen onze bedrijfsvoering te optimaliseren.  

Veiligheid voorop

Wel of geen omgevingswet? Deze vraag heeft ons het afgelopen jaar beziggehouden. On Campus heeft besloten om niet af te wachten maar de leiding te pakken. Kennis en kunde werden vergaard om er zeker van te zijn dat wij klaar waren voor de start. Veiligheid voor medewerker en bezoeker is hierbij leidend. Dit ging niet zonder slag of stoot. Het eisenpakket van onze eigen instructeurs én van onze partners is aangescherpt. De aankomende wetgeving heeft gezorgd voor een nog veiligere omgeving. Met dit resultaat kan ik alleen maar heel tevreden zijn.

Wouter de Haas, Bedrijfsleider

“Het afgelopen jaar is voor mij nogmaals bevestigd dat medewerkers het belangrijkste goed zijn van je onderneming. Maar niet alleen dat. De veerkracht die On Campus heeft getoond en nog steeds doortrekt kenmerkt onze bedrijfscultuur. Ik zie dit als een afspiegeling van het karakter van de medewerkers. Ik heb dan ook met trots mogen ervaren dat zij dienen als de drijvende kracht achter mijn eigen inspiratie.” 

Lekker in je lijf

Lekker in je lijf fitness foto

Rust in je hoofd

Waardevolle contacten

In een fijne omgeving

Financiën 

CrossCamp_OnCampus

Lekker in je lijf

 

 

 

“Er worden zoveel sporten gegeven. Als wij het zelf niet aanbieden dan is het één van onze partners wel. Iedereen is hier welkom. Dat vind ik zo mooi aan On Campus.”

Laura Bosgra, Servicemedewerker & Administratie

De basis voor een gezond en gelukkig leven

Lekker in je lijf zitten is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid. Het draagt ook bij aan de mentale gesteldheid van de mens. We begonnen het jaar 2022 zonder openstelling. De leden, de studenten, de medewerkers, eigenlijk heel Nederland had genoeg van de maatregelen. Gelukkig kwam daar het verlossende woord en op 15 januari openden wij weer onze deuren. Met een grote zucht van opluchting bij onze bezoekers tot gevolg. Want eindelijk konden ze weer deelnemen aan hun favoriete sportactiviteit.

Wij zeggen al jaren dat het hebben van een fit lichaam de basis is voor een gezond en gelukkig leven. Dit heeft 2022 opnieuw bewezen. Want naarmate het jaar vorderde, werd de glimlach van de bezoeker groter. On Campus is weer zoals het was, zoals het hoort te zijn.

 

On Campus weer zoals het was

Einde maatregelen

Onderzoeken, conformeren, omarmen

De bezoeker duikt in het nieuwe systeem

De start van vitaliteit

Meer dan sport


Fysiek

Het eerste element van vitaliteit betreft de fysieke. Deze is vertaald naar ‘lekker in je lijf’. Je goed voelen in je lichaam betekent hierin niet dat er een bepaald lichaamsbeeld nagestreefd moet worden. Het gaat erom dat je in je dagelijks leven comfortabel bent, dat je ongehinderd de dingen kunt ondernemen waar jij gelukkig van wordt. Beweging is daarbij essentieel, ieder op zijn eigen niveau. De één zwemt rustig in het warme water van het therapiebad, de ander verlaat volledig uitgeput de CrossCamp-box. On Campus is een plek voor iedereen die vooruit wil. Dat is waar wij altijd al voor hebben gestaan en dat zal met de nieuwe strategie niet veranderen. 

“In het zwembad kan het soms voelen alsof je enigszins geïsoleerd bent van de rest van de werknemers. Dit omdat je als zwembadtoezichthouder of instructeur het bad natuurlijk niet kunt verlaten. Het is daarom fijn dat On Campus bijeenkomsten en feestjes organiseert. Tijdens die evenementen wordt het hele personeel bijgepraat, zo ook over de nieuwe strategie, vitaliteit. Door altijd maar nieuwe ideeën te presenteren en uit te proberen blijft On Campus bezig met ontwikkelingen. Het bedrijf staat daardoor nooit stil en daarmee wij als werknemer ook niet. Dat maakt het als student alleen maar waardevoller om hier te werken.”

Nele te Loo, Zweminstructrice

Einde maatregelen

 

 

 

“2022 is voor mij echt het jaar geweest waarin de achterstanden van Corona weer konden worden ingehaald. Ik kon eindelijk weer cliënten ontvangen in het therapiebad. De opluchting en dankbaarheid van de zwemmers was voor mij onbetaalbaar.”

Shauney de Laruelle, Zwemtherapeut & Servicemedewerker

On Campus weer zoals het was

Het jaar 2022 kende een andere start dan gehoopt. Vanwege de coronamaatregelen bleven onze deuren namelijk gesloten. Leden, medewerkers en de rest van Nederland vroeg zich af “hoe lang gaat dit nog duren”. Op dit antwoord hoefde wij gelukkig niet lang te wachten. Twee weken na de start van het nieuwe jaar kwam het verlossende woord. 15 januari 2022 mogen sportcentra weer open.  

Alleen gevaccineerde zijn welkom

On Campus staat al jaren bekend als ‘de plek voor iedereen’. Toch was dit in de begin maanden van 2022 niet het geval. De overheid bepaalde dat enkel mensen die gevaccineerd zijn toegang hadden tot sportactiviteiten. Dit maakt dat On Campus opnieuw voor een uitdaging kwam te staan. Hoe ga je dit controleren wanneer leden op vijf mogelijke manieren het pand kunnen betreden?

Opnieuw vragen de maatregelen een hoge mate van flexibiliteit, creativiteit en duidelijke communicatie. Er wordt een stand opgebouwd waar een On Campus medewerker QR-codes scant en vervolgens een toegangsmunt verstrekt. Op die manier centraliseerde wij de controle en konden instructeurs de focus houden op hetgeen wat echt belangrijk is: de kwaliteit van ons aanbod en de veiligheid van bezoekers waarborgen.

Het vertrouwen groeit

In de loop van het jaar 2022 verdwenen de maatregelen. Wel of niet gevaccineerd? Iedereen was weer welkom. Dit zorgde voor grote opluchting. Met name voor onze cliënten in het therapiebad was dit een verademing. Zij vallen onder de risicogroep, hebben zwemmen eigenlijk het hardst nodig, maar moesten vanwege hun zwakke gezondheid het langst wachten. Het vertrouwen dat het virus nu echt verledentijd was moest niet alleen bij deze doelgroep, maar bij ons hele publiek groeien. Waar men eerst voor de zekerheid een 10 badenkaart kocht, gaat nu de voorkeur weer uit naar een jaarabonnement. 

Wel of niet reserveren?

Het is bewonderingswaardig hoe snel ons publiek went aan veranderende situaties. Wij kregen vaak te horen dat men het fijn vond om te weten hoe druk het was tijdens het banenzwemmen of in het fitnesscentrum. Veel mensen op een bepaald tijdstip, dan ging men graag een uur later. Dit stelde ons voor een dilemma – reserveren behouden of helemaal terug naar hoe het was voor de pandemie? Uiteindelijk hebben wij gekozen voor het laatste. Alles weer zoals vanouds. En anders dan dat is nu niet meer voor te stellen.

Iedereen weer samen

On Campus wil haar leden graag wat extra’s bieden. Dit gebeurt vaak in de vorm van speciale activiteiten zoals Kerstspecials en Try Before You Die’s. Wij zijn erg blij dat deze in 2022 weer door konden gaan. Ook ons eigen personeel werd niet vergeten. Waar we al eens probeerde om een reünie te organiseren, waarbij al het huidig en oud On Campus personeel op de gastenlijst stond, heeft deze in juli eindelijk kunnen plaatsvinden. In september gingen we toeren met de bus en het jaar werd ook weer vertrouwd afgesloten met het Kerstfeest.

Foto_Zwembad_On_Campus
fitnessfoto-einde-maatregelen_On_Campus
Personeelsfoto_On_Campus

“Ik behandel dagelijks de algemene mailbox van On Campus. Hier komen zelden klachten binnen. Dit was helaas gedurende de coronamaatregelen anders. Er ontstond een tweedeling in de samenleving. Het is belachelijk dat jullie meewerken aan die “poppenkast van de overheid” – aldus een lid. Ik vond het jammer dat er zo snel conclusies getrokken werden. Ik had het gevoel dat leden niet zagen dat wij er alles aan deden om het voor hen zo goed mogelijk in te richten. Dit idee veranderde echter toen ik bij het QR scanpunt zat. Iedereen kwam met een grote glimlach binnen en maakte complimenten dat alles bij ons zo goed geregeld is. Toen besefte ik dat er slechts enkele klachten zijn tegenover een paar duizend heel tevreden leden. Dat maakte mij erg gelukkig.”

Eline van der Voort, Verantwoordelijke marketing communicatie & Coördinatrice receptie

De bezoeker duikt in het nieuwe systeem

 

“Het voordeel van het nieuwe systeem is dat alles in één pakket zit. Daarnaast kunnen leden nu online hun gewenste product aanschaffen. Dit scheelt bij de receptie heel wat handelingen. Hierdoor kunnen we uitgebreid de tijd nemen voor mensen die vragen hebben, zonder dat er rijvorming ontstaat.”

Roos Hensen, Aanvoerder receptie

Uitgebreide voorbereiding

“Begin 2022 was On Campus vanwege de pandemie gesloten. Ondanks dat wij als medewerkers hier onwijs van baalde, gaf het ons wel de mogelijkheid een uitgebreide voorbereiding te treffen voor wat komen ging. Wat de leden namelijk (grotendeels) niet wisten, was dat wij al ruim een jaar bezig waren met de implementatie van een nieuw systeem, Dataduiker. Met de komst van dit systeem ging een lang gekoesterde wens in vervulling: alles in één systeem én online verkopen.

Klaar voor de storm

Als ik de periode rond 15 januari 2022 in één woord zou moeten omschrijven dan is dit ongetwijfeld ‘uitdagend’. Naast mijn rol als marketing communicatie verantwoordelijke coördineer ik ook de receptie én ben ik betrokken geweest bij het volledige proces van de overgang naar het nieuwe systeem. Daarbij hoorde ook een compleet nieuwe website. Kortom: een mega project. Hoe goed ik ook voorbereid wilde zijn op wat komen ging, in de praktijk ga je altijd te maken krijgen met onverwachtheden. Ik heb meerdere nieuwsberichten en nieuwsbrieven ingericht met duidelijke uitleg betreffende Dataduiker. De meeste leden reageerde positief, zeker op de nieuwe website. Maar verandering is even wennen. Zeker de oudere doelgroep had extra begeleiding nodig. Wat ik dan erg mooi vind aan On Campus is dat wij voor iedereen die vragen heeft ruimschoots de tijd nemen.

Wegwijs worden

De eerste maand na overgang moesten we alle zeilen bijzetten. De toegang werkte af en toe niet, leden vonden het lastig om een plek voor een activiteit te reserveren, we hadden nog te maken met maatregelen betreffende wel/niet gevaccineerde en ieder lid moest zijn sportpas opnieuw laten koppelen aan hun account. Dit had uiteraard behoorlijk impact op de organisatie. Naarmate de tijd verstreek werd de bezoeker gelukkig steeds meer wegwijs met het systeem. Ook hielp Dataduiker ons met het realiseren van additionele wensen betreffende de inrichting van de website. Ondanks de moeizame start kan ik met veel trots terugkijken op deze periode. Het is opnieuw duidelijk geworden dat hard werken wordt beloond. Ben ik blij dat het achter de rug is? Ja, dat kun je wel stellen. Nu kunnen wij en de leden namelijk genieten van de voordelen die het systeem biedt.”

Eline van der Voort, Verantwoordelijke marketing communicatie & Coördinatrice receptie

“Ik heb de overgang naar Dataduiker eigenlijk als heel prettig ervaren. Uiteraard waren er in het begin wat problemen. Hier hebben ik en mijn collega’s zo goed mogelijk bij proberen te ondersteunen. Als de tourniquet het bijvoorbeeld niet deed dan schoten wij te hulp. Nu alle opstartproblemen zijn verholpen werkt alles naar behoren. Zelf gebruik ik vaak de kalender functie van het systeem. Hier zie ik de zaalbezetting. Ik kan deze zo ophalen op mijn tablet, superhandig.”

Thomas Rhee, Coördinator serviceteam

Meer dan sport

 

 

 

“Het publiek in mijn lessen is zeker veranderd. Toen ik vier jaar geleden startte bestond de groep vooral uit vrouwelijke medewerkers van Windesheim. Inmiddels is het een stuk meer divers. Studenten, omwonende van alle leeftijden zitten in mijn les. De dynamiek vind ik erg leuk!”

Yara van Dijk, Yoga docente

Het startschot

2020 had het jaar moeten worden dat wij een nieuwe koers gingen varen. De strategie was helder: vitaliteit. Toen brak de pandemie uit. Voor ons was het een logische beslissing om af te wachten. Met de wetenschap van nu was dit de juiste keuze. Openstelling, mensen kunnen ontvangen op locatie, is volgens ons namelijk één van de basiselementen om deze strategie te laten slagen.

Halverwege 2022 kreeg On Campus zijn oude vorm terug. De maatregelen waren volledig vaarwelgezegd en men raakte gewend aan Dataduiker. Dat laatste was voor ons ook een belangrijk fundament voordat er volgende stappen werden ondernomen. Teveel verandering in korte tijd kan namelijk zorgen voor onvrede, onder leden maar ook bij collega’s. Toch bracht corona ook iets goeds: heel Nederland heeft de essentie van een vitaal lichaam, gezonde mindset en sociaal contact ervaren. 

Vormgeven

Wat is vitaliteit? Kortgezegd is dit gezond zijn op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Daarnaast speelt de omgeving een belangrijke rol. On Campus speelt op dit moment met name in op de fysieke kant van vitaliteit. Echter vinden wij dat anno 2022 ook de ander elementen prominenter aanwezig mogen zijn.

Positioneren

Hoe kunnen wij de strategie overbrengen? Om te beginnen werd afstand gedaan van de woorden fysiek, mentaal, sociaal en omgeving. Deze zijn vertaald naar lekker in je lijf, rust in je hoofd, waardevolle contacten en in een fijne omgeving. Toen ontstond het idee om te werken met thema maanden. Drie maanden in het jaar zullen volledig in het teken staan van één van de vier elementen.   

Het begint bij jezelf

Voordat bezoekers van On Campus enthousiast gingen worden van vitaliteit, moest het gaan leven onder de medewerkers van On Campus. Daarom aan hen de kans om mee te denken met de invulling van de maanden en zelf deel te nemen aan de thema activiteiten. Hiermee heeft On Campus het interne draagvlak aanzienlijk vergroot.

Beweegmaand

De aftrap van de thema maanden vond plaats in oktober: bewegen. Als het zijn van een sportcomplex is dit natuurlijk een thema dat dichtbij ons en onze leden staat. Om die reden leek dit het perfecte element om als eerst te presenteren.

Bewegen op ludieke wijze

Het doel was om op ludieke wijze mensen te motiveren om meer te bewegen. Hierbij ligt de focus niet op sport, maar de matig intensieve vormen van beweging. Wij vinden het belangrijk om niet alleen een bijdrage te leveren aan de gezondheid van onze reguliere bezoekers. Daarom waren deze activiteiten toegankelijk voor leden en niet-leden. We organiseerde een wandel & puzzeltocht, een beweegbingo voor thuis en deden een 10.000 stappen challenge – staptober werd in het leven geroepen. 

Leerzaam

Ondanks dat de opkomst minder was dan gehoopt kijken wij als organisatie positief terug op deze start. De nieuwe strategie is geïntroduceerd bij medewerker en bezoeker. Hiermee is ons doel voor 2022 betreffende vitaliteit meer dan behaald.

Toekomst

Dat vitaliteit een steeds grote rol gaat spelen in de maatschappij is geen twijfel over. Ook dat wij als
On Campus hier aan kunnen bijdragen is al bewezen.

Elementen terugzien

Wij verwachten dat we in de toekomst niet alleen op fysiek vlak ons steentje bijdragen. De factoren mentaal, sociaal en omgeving krijgen een steeds prominentere rol. Niet enkel gedurende de thema maanden ga je dit terugzien, ze worden ook opgenomen in het reguliere aanbod. Hoe? Door als doel te stellen dat iedere activiteit die wij aanbieden minstens twee elementen van vitaliteit gaat bevatten. Hier ligt een grote uitdaging voor onze sportcoördinatoren.

Doorpakken

Eén van de krachten van On Campus is dat zij dichtbij haar bezoeker staat. Door ons continue te interesseren in de wensen van de sporters brengen wij de behoeften in kaart. Daarnaast hopen wij gedegen onderzoek te doen hoe wij de studenten en medewerkers van Windesheim kunnen enthousiasmeren. Wij verwachten in 2023 hier grote stappen in te kunnen zetten. 

“Als ik de plannen hoor rondom de vitaliteitsstrategie dan word ik erg enthousiast. Ik denk dat On Campus bijvoorbeeld kan bijdragen aan het reduceren van stress door goed te onderzoeken waar de behoeftes van de klant ligt. Dat vele de wens hebben voor een vitaler leven, daar twijfel ik niet over.”

Tess Bartke, Fitnessinstructrice

Tess_Bartke_On_Campus

Rust in je hoofd

 

 

 

“2022 was een jaar met twee gezichten. Het begin was lastig. Leden wilde zo graag weer de deur uit. Je merkte echt dat het ‘stilzitten’ vooral mentaal erg zwaar was voor iedereen. Dit blijkt ook als je kijkt naar de topdrukte die we eind van het jaar draaien. On Campus is weer zoals het hoort.”

Mieke van der Sloot, Coördinatrice zwembad

Gezond verstand

“Als manager wil je ‘regeren’. Dat werd in 2020 en 2021 flink op de proef gesteld. De door de overheid opgelegde beperkende maatregelen maakten deze jaren op zijn zachtst gezegd uitdagend. Je probeerde eenieder binnen het bedrijf zo goed mogelijk voor te bereiden op wat eventueel komen ging. Hoe ik dit deed? Met mijn gezond verstand. Voor je mentale gezondheid is het belangrijk om voldoening te halen uit je werk. Waar begin 2022 nog onzeker was, kon ik in de loop van het jaar weer doen waar mijn hart ligt. Plannen maken, uitvoeren en bijsturen waar nodig. Dat voelt goed.

Leon5_On_Campus

 

Fouten maken mag

De laatste jaren lijkt er steeds meer aandacht te zijn voor het mentaal welbevinden van medewerkers. Ook bij On Campus staat dit hoog in het vaandel. Ik geloof dat een bedrijfscultuur hier veel invloed op kan uitoefenen. De basis van de cultuur van On Campus is naar mijn mening: fouten maken mag. Ik put daar zelf ook veel rust uit. Gaat er iets niet goed, maar heb ik er alles aan gedaan om het te laten slagen? Dan geniet ik steun vanuit de organisatie. Het is mijn doel om deze visie ook uit te dragen binnen mijn leidinggeven.

Thuiswerken blijft

In 2020 werd heel Nederland plots gedwongen om thuis te werken. En hoewel een pandemie weinig goeds met zich meebrengt, kent thuiswerken een grote meerwaarde. Waar de ene collega energie haalt uit de reuring op de werkvloer, is de ander gebaad bij de rust van een eigen woonkamer. On Campus beweegt graag mee met de persoonlijke voorkeuren van medewerkers, mits dit uiteraard de werkkwaliteit ten goede komt. 

 

Toeval

Wij werken niet met een kengetal als het gaat om het meten van verzuim, maar wat wel opvalt is dat in 2022 het verzuim lager was dan de jaren ervoor. Iemand die zich tegenwoordig niet fit genoeg voelt om op werk te verschijnen kiest ervoor om thuis de laptop open te klappen. 

In de jaren 2020 en 2021 was corona de aanstichter van een groot percentage van de ziekmeldingen. Maar vanwege de lockdownperiode waar wij geen openstelling genoten kende dit een lage impact. 

In 2022 kreeg On Campus te maken met een aantal vaste collega’s die langdurig uitvielen. De reden hiervan, hoe kan het ook anders in een organisatie als deze, zijn sportblessures. Dit is aanzienlijk hoger dan andere jaren. Een verklaring hiervoor is moeilijk te geven. Soms krijg je als bedrijf ook gewoon te maken met toeval. We zijn erg blij met actieve types binnen onze organisatie, maar alle voordelen hebben nadelen.” 

Leon Cents, Teamleider

Mentaal

Het tweede element van vitaliteit is het mentaal welzijn. Dit facet krijgt bij het grote publiek steeds meer aandacht. Ook binnen ons sportcomplex is dit merkbaar. Waar yoga of pilates voorheen nog werd bestempeld als zijnde zweverig, wordt het doen van ademhalingsoefeningen nu bijna gezien als essentieel. Een mooie ontwikkeling wat ons betreft waar wij maar al te graag op inspelen. Dit begint klein. Wij vinden het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat medewerkers in de pauze echt afstand doen van het werk. De één maakt een lunchwandeling, de ander geniet van een boterham en een goed gesprek in de personeelsruimte. Ieder mens heeft een eigen vorm van het creëren van rust in het hoofd. Even opladen, om vervolgens weer gefocust aan het werk te gaan. Het draait allemaal om balans.

“Ik vind het erg fijn dat vitaliteit voelbaar is door de hele organisatie. Fit zijn is zoveel meer dan alleen sporten. Je vitaler voelen gaat beter in een fijne omgeving, waar je support hebt van vrienden, familie en collega’s. Mentale gezondheid wordt naar mijn idee binnen het bedrijfsleven vaak nog op een laag pitje gezet. Bij On Campus is dit anders. Je krijgt handvatten om naast je carrière ook te denken aan andere belangen. De manier waarop de nieuwe strategie wordt opgezet vind ik dan ook prachtig. Dit gaat niet alleen onze medewerkers bereiken, ook studenten en medewerkers van Windesheim en de mensen in de omgeving gaan dit ervaren. Hoe gaaf dat ik hier vanaf de start de vruchten van kan plukken.”

Mariëlle Pruim, Aanvoerder receptie

Waardevolle contacten

 

“Het mooiste moment van 2022 vond ik de reünie en het personeelsfeest waarbij we met een bus langs verschillende locaties gingen. Je merkte dat alle afdelingen van On Campus weer één werden. Dit was een verademing na de coronatijd.”

Marit Vogel, Coördinatrice sport & Evenementen

De kracht van samenkomen

“2022 was in mijn ogen het jaar waarin On Campus een serieuze start heeft gemaakt met het neerzetten van een evenementenlijn. Afgelopen jaar heb ik mij meer mogen gaan focussen op de organisatie hiervan. Ik ben gestart met de studie Leisure & Event Management. Dit is een deeltijdopleiding die ik goed kan combineren met mijn werk.

Structuur van aanvraag tot uitwerking

Mijn doel is om een gestroomlijnd werkproces te creëren betreffende evenementen. Een fijne structuur van aanvraag tot uitwerking. Daarnaast heb ik interesse in de verhaallijn die je kunt neerzetten met evenementen. Met onze nieuwe strategie Vitaliteit is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat alles op elkaar aansluit. Alleen dan snapt onze doelgroep de boodschap en behaalt On Campus het gewenste resultaat.

Aanvragen in overvloed

Gedurende de coronaperiode konden er geen grote groepen bij elkaar komen. Deze tijd heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk samen zijn is. Alle bedrijfsfeesten, toernooien, diploma-uitreikingen etc. konden niet doorgaan. Ik merkte dat 2022 een jaar was waarin dit moest worden ingehaald. Het resultaat voor ons was een overvloed aan evenement aanvragen. We gingen van niets naar ineens heel veel. Waar je voorheen nog drie weken van tevoren een kleinschalige samenkomst kon organiseren moeten de aanvragen nu minstens vier maanden van tevoren gedaan worden. Dit was uiteraard schakelen voor alle betrokken partijen.

Communicatie en vertrouwen

Als ik iets heb geleerd het afgelopen jaar dan is het dat goede communicatie essentieel is. Op de dag van het evenement wil je voorkomen dat er stress wordt ervaren. Ik probeer daarom zelfs de kleinste misvatting te voorkomen. Als ik terugkijk op het jaar dan zou ik mijzelf wel willen meegeven dat ik mag vertrouwen op mijn collega’s. We hebben een geweldig team dat altijd voor elkaar klaar staat. Dus geniet, want alles komt goed!”

Marit Vogel, Coördinatrice sport & Evenementen

Evenementen 2022

Rekruteringsdag Decathlon

5 februari

Stap tegen kanker

11 & 12 mei

Studiedag Hydrotherapie

24 juni

Diplomeringen

12 & 13 juli

On Campus reünie

22 juli

Startdag domein techniek

22 augustus

Bruisweek 

29 & 30 augustus

Beweegmaand

Oktober

Blacklight volleybaltoernooi 

22 december

Nederlands kampioenschappen Historical European Martial Arts

7 mei

Scania Zwolse 1/2 Marathon

11 juni 

Jubileum Kwiek & Lenig

2 juli

Calo eindfeest

13 juli

K-tijd

19 augustus

Waltertje – intro journalistiek

24 augustus

Personeelsfeest On Campus

24 september

Sinterklaasfeest

26 november

Rekruteringsdag Decathlon

5 februari

Nederlands kampioenschappen Historical European Martial Arts

7 mei

Stap tegen kanker

11 & 12 mei

Scania Zwolse 1/2 Marathon

11 juni 

Studiedag Hydrotherapie

24 juni

Jubileum Kwiek & Lenig

2 juli

Diplomeringen

12 & 13 juli

Calo eindfeest

13 juli

On Campus reünie

22 juli

K-tijd

19 augustus

Startdag domein techniek

22 augustus

Waltertje – intro journalistiek

24 augustus

Bruisweek 

29 & 30 augustus

Personeelsfeest On Campus

24 september

Beweegmaand

Oktober

Sinterklaasfeest

26 november

Blacklight volleybaltoernooi 

22 december

Sociaal

Het derde element van vitaliteit is sociaal. Een vitaal bestaan gaat hand in hand met waardevolle contacten. Dit is gedurende de pandemie, waar we ook in 2022 nog mee te maken hadden, nog duidelijker naar voren gekomen. Een mens wil kunnen delen. Samen huilen, samen lachen, en samen vieren. Een simpel praatje met een medesporter, onze receptionist of instructeur kan voor een bezoeker van grote waarde zijn. En een biertje in het Sportcafé na een wedstrijd of op de vrijdagmiddag, kan dit nog wel? Ons antwoord hierop is ja, dit kan zeker. Het sociale aspect dat hiermee gepaard gaat kan namelijk een grote bijdrage leveren aan de vitaliteit van een mens. Deze strategie zal voor iedereen dan ook een andere vorm aannemen. Dat is wat deze aanpak zo mooi maakt, het is persoonlijk.

“Het bedrijfsfeest vond ik echt fantastisch. Ik werk al een aantal jaar bij On Campus en hoorde mijn collega’s meerdere malen praten over het vorige uitje. Hierbij ging het personeel met een bus langs verschillende locaties in Zwolle. Dit jaar kon ik eindelijk ervaren waar iedereen het steeds over had. Vanaf het moment dat we in de bus stapte was het een gezellige boel. Het was ook het eerste moment dat de hele personeelsgroep weer samen was. Dit voelde echt als de afsluiter van de hectische coronaperiode. Ik zal deze dag niet snel vergeten.”

Shauney de Laruelle, Zwemtherapeut & Servicemedewerker

In een fijne omgeving

 

“De sfeer binnen On Campus is één van de grootste krachten van het bedrijf. Dit begint naar mijn mening bij de collega’s. Sinds het moment dat ik hier ben gestart met werken voel ik mij welkom en thuis. Iedereen wordt hier met respect behandeld, dat is van ongekende waarde.”

Dana de Haas, Receptioniste

Veiligheid

 

Voor personeel en bezoeker

De geruchten van het in werking treden van de omgevingswet heeft On Campus in 2022 beziggehouden. In plaats van afwachten wanneer de wet ingevoerd zou worden hebben wij besloten zelf de regie te pakken. De voorbereidingen zijn getroffen. Een uitgebreide risicoanalyse maakte dat wij wisten waar we in moesten investeren. Naast de jaarlijkse cursussen en lifeguardtrainingen hebben wij personeel extra scholing geboden. Ook heeft er een geplande ontruiming plaatsgevonden in het therapiebad. Dit leverde enkele knelpunten op die naderhand direct zijn aangepakt. Wel of geen omgevingswet? On Campus is er klaar voor.

 

Op de campus

Een groot project dit jaar is het realiseren van de rondweg geweest. Het creëren van de eenrichtingsroute heeft als doel gehad de veiligheid van de bezoekers op de campus te verbeteren. 

In de zomer van 2022 werd beetje bij beetje onze parkeerplaats vernieuwd. De verbouwing liep voorspoedig en zoals gepland reed iedereen begin september in dezelfde richting. Met de komst van de rondweg is ook ons ‘slagboomprobleem’ verholpen. Voorheen hadden wij namelijk twee type slagbomen: invalide en overige bezoekers. Dit zorgde voor veel verwarring bij de bestuurders. Dit is nu verleden tijd.

Voor de student

Je veilig voelen is één van de belangrijkste elementen voor een vitaal leven. Hoe ervaren onze studentmedewerkers de veiligheid op de campus en in hun omgeving?

“Ik zit op de Calo en dit is een hele sociale opleiding. Daarnaast is On Campus ook een hele fijne plek. Ik heb me nooit onveilig gevoeld op één van deze plekken. Helaas is dit anders ’s avonds op straat. Voornamelijk op momenten dat ik alleen naar huis moet fietsen of lopen. Ik bel dan altijd iemand om met me aan de lijn te hangen tot ik me weer veilig voel.”

Nele te Loo, Zweminstructrice

Calo_Eindfeest_On_Campus

“Op mijn werk of tijdens school voel ik mij nooit onveilig. Windesheim is een hele prettige plek. Ik besef mij nu dat dit echt een privilege is. Op straat is dit helaas wel anders. Als vrouw zijnde heb je het gevoel dat je altijd moet oppassen. Dat laat zich ook wel zien in de toename van politie in de wijk waar ik woon.”

Mariëlle Pruim, Receptioniste

“Persoonlijk heb ik mij nog nooit onveilig gevoeld op school of werk. De sfeer is altijd prettig en ik heb nooit nare ervaringen gehad. Als ik ’s avonds op straat ben dan spoken de verhalen die je hoort over geweld of bedreigingen gelukkig niet door mijn hoofd. Ik denk niet na over wat er eventueel zou kunnen gebeuren.”

Stijn Titulaer, Zweminstructeur

“Op school of werk is de sfeer heel prettig. Ik voel me gelukkig altijd veilig. Op straat, als ik bijvoorbeeld word nageroepen door een groep mannen, is dit helaas anders. In de avond vermijd ik daarom bepaalde straten en plekken. Ik loop dan liever drie minuten om zodat ik zeker weet dat ik veilig thuiskom.”

Tess Bartke, Fitnessinstructrice

M.Keuten_On_Campus

Wel of geen omgevingswet?

On Campus is koploper in Nederland

On Campus heeft besloten om daadkrachtig te zijn en niet af te wachten. Samen met Research en Development specialist Maarten Keuten is On Campus aan de slag gegaan met het opstellen van een risicoanalyse en de daar bijbehorende beheersmaatregelen. Dit heeft erin geresulteerd dat On Campus koploper is in Nederland als het gaat om de implementatie van de Omgevingswet.  

Lees meer

Omgeving

Het laatste element van vitaliteit is omgeving. Onderzoek heeft uitgewezen dat het wel degelijk uitmaakt in wat voor omgeving jij je begeeft. Iemand die is opgegroeid in een stabiel gezin, van jongs af aan gestimuleerd wordt om te sporten en de mogelijkheid krijgt een opleiding te volgen hebben meer kans op een vitaal leven dan iemand die dit niet kent. Op latere leeftijd is een fijne omgeving wel iets wat je voor jezelf kunt creëren. Wij willen hier als On Campus graag een bijdrage aan leveren. Dit begint bij ons eigen complex. Door alle faciliteiten zo goed mogelijk in te richten willen wij de ervaring van onze bezoekers zo prettig mogelijk maken. Daarnaast zien wij het als een stuk bewustwording: hoe kun jij je omgeving vitaler maken? 

 

“Bij On Campus hangt een fijne, open en ontspannen sfeer. Ik haal erg veel energie uit de gesprekken die ik voer met mijn collega’s en de leuke reacties die ik krijg vanuit leden. Als er iets gebeurd op de werkvloer wat ik als niet fijn heb ervaren, bijvoorbeeld een kleine discussie met een klant, dan kan ik altijd terecht bij mijn leidinggevende. Dit geeft een heel veilig gevoel.”

Nikki van den Ende, Zweminstructrice

Wel of geen Omgevingswet?

 

“Ik heb nog geen zwembad gezien dat zo ver is met de voorbereidingen op de Omgevingswet als On Campus. De open houding waarmee ze opereren levert veel kennis en aanzien op.”

Het was lang spannend. Komt er wel of geen Omgevingswet in 2022? On Campus heeft besloten om daadkrachtig te zijn en niet af te wachten. Samen met Research en Development specialist Maarten Keuten is On Campus aan de slag gegaan met het opstellen van een risicoanalyse en de daar bijbehorende beheersmaatregelen. Dit heeft erin geresulteerd dat On Campus koploper is in Nederland als het gaat om de implementatie van de Omgevingswet.  

De eerste stappen

Meneer Keuten is werkzaam bij Hellebrekers en de TUDelft en houdt zich met name bezig met kennisontwikkeling op het gebied van zwembaden. Deze kennis vergaart en deelt hij in verschillende werkgroepen voor gezondheid en veiligheid in zwembaden en ook is hij lid van het internationale wetenschappelijke comité voor zwembaden. Het is dan ook een eer om met hem te werken aan een uitdaging als het implementeren van de Omgevingswet bij On Campus.

“De omgevingswet gaat maar liefst 26 wetten vervangen. Onder deze wetten hangen 60 AMvB’s – hierin zijn de wetten vertaald naar regels – en daarbij horen ook nog 75 ministeriële regelingen. Dit complete pakket is opgenomen in de Omgevingswet.

Leefomgeving

De huidige regelgeving rondom zwembaden beweegt onvoldoende mee met mate waarin de maatschappij zich ontwikkelt – zoals op het gebied van verduurzaming. Daarnaast wordt er niet gekeken naar regionale verschillen. Een zwembad gevestigd nabij een natuurgebied heeft te maken met dezelfde regels als één die grenst aan Schiphol. De Omgevingswet vraagt om een persoonlijkere aanpak. Daarbij wordt rekening gehouden met de onderwerpen: veiligheid, gezondheid, milieu, cultureel erfgoed, klimaatverandering, bouwwerken, infrastructuur, watersystemen en natuurgebieden. De kernvraag daarbij is: wat voor effect hebben de door het zwembad uitgevoerde activiteiten op de leefomgeving? De Omgevingswet heeft regels opgesteld met als doel de leefomgeving te beschermen.

Digitaal knelpunt

Het schrijven van de regelgeving is nagenoeg klaar. Het invoeren ervan wordt echter nog uitgesteld. De grootste reden daarvan is het nieuwe digitale loket dat wordt ontwikkeld. Dit platform moet alle stakeholders, bestaande uit de nationale overheid, provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven en burgers, met elkaar verbinden. De complexiteit hiervan heeft ervoor gezorgd dat het invoeren van de Omgevingswet tot op heden is uitgesteld.

Zwembaden worden uitgedaagd

Alle zwembaden in Nederland dienen een risicoanalyse en daar bijbehorend beheersplan op te stellen. Hierin moeten alle risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid van de gebruikers van het desbetreffende zwembad in kaart worden gebracht. Voor hoge risico’s moeten effectieve beheersmaatregelen worden bedacht en uitgevoerd. Ik merk dat veel zwembaden er tegenop zien om hier mee aan de slag te gaan.

Aanpakken

Vele zwembaden in Nederland zijn nog niet ‘Omgevingswet-klaar’. Ik zie dit vooral als een kennisprobleem dat is op te lossen middels scholing. Samen met jurist Luc Vosters heb ik specifiek voor de Omgevingswet voor zwembaden een tweetal cursussen ontwikkeld. Hierin wordt de regelgeving uitgelegd en handvatten gegeven voor het opstellen van een risicoanalyse en beheersplan. Met dit laatste gaan we ook praktisch aan de slag door een aantal scenario’s uit te werken en hierop te anticiperen.

Jaren vooruitgedacht

Ik heb nog geen zwembad gezien die verder is in de ontwikkeling van de Omgevingswet dan On Campus. Ze waren als eerst aanwezig bij de cursussen en dat met maar liefst vijf man sterk. Het feit dat On Campus de Omgevingswet uiterst serieus neemt bleek direct bij de eerste ontmoeting. Zij waren degene die gevraagd hebben om de ontwikkeling van een tweede cursusdag. Een dag waarbij de lesstof wordt omgezet in de praktijk. On Campus beschikt over een complete risicoanalyse en voor alle onacceptabele risico’s zijn beheersmaatregelen opgesteld. Daarnaast hebben ze al jaren vooruitgedacht en een plan gemaakt voor borging en een verbetercycli opgesteld. De werkwijze waarop ze dit hebben aangepakt is een voorbeeld voor de rest van de zwembaden in Nederland. Niet alleen ik maar ook het bevoegd gezag zijn erg onder de indruk van de prestaties van On Campus.”

Maarten Keuten, Research & development specialist Hellebrekers

M.Keuten_On_Campus

“On Campus heeft de risicoanalyse en het beheersplan tot in de puntjes uitgewerkt. Ik hoop dat zij haar voorsprong gaat inzetten om andere zwembaden te coachen betreffende de implementatie van de Omgevingswet.”

Financiën_Header_On_Campus

Financiën

 

 

 

“Op nagenoeg alle inkomstenposten presteren we beter dan verwacht. Naast de verhuur zorgen ook de fitness, het zwembad en het therapiebad voor een hogere opbrengst. Accommodatie breed een hele goede prestatie. Het maakt ons als bedrijf minder kwetsbaar. Dit is een fijn gevoel.”

Leon Cents, Teamleider

Anders uitgepakt

2022 is het jaar geweest waarin On Campus haar ‘normale’ bedrijfsvoering weer in gang heeft kunnen zetten. Waar het jaar gesloten werd gestart, half januari met een beperking voor niet-gevaccineerde weer opende, zijn de maatregelen halverwege het jaar volledig verdwenen. Dat de sluiting en beperkingen haar weerslag heeft op de financiële resultaten is inherent. Het vertrouwen van de bezoeker moest weer gewonnen worden. Langzamerhand werd het verloop van klanten weer ingehaald. Het herstel van de pandemie is terug te zien in de cijfers.

Positieve ontwikkelingen, positief resultaat

Bij het opstellen van de begroting voor dit jaar is rekening gehouden met de mogelijke effecten van Covid-19. Het verwachte resultaat zou op 0 uitkomen. Echter heeft het wegvallen van de pandemie invloeden geresulteerd in een positief cijfer op de exploitatie van On Campus. Het jaar heeft dus in een goede zin anders uitgepakt dan verwacht. 

Veranderende structuur

Met de komst van het nieuwe systeem is besloten onze abonnementsstructuur aan te passen. Voor iedere tak van sport hebben we nu een jaarabonnement, maandabonnement, 10 rittenkaart en losse tickets. Wij vergelijken 2022 graag met het jaar 2019 – een jaar zonder corona-invloeden. De leden aantallen zijn nagenoeg gelijk. Echter wijken de verkopen iets af. De reden hiervan zijn de toegepaste verlengingen na de lockdwons. De aanschaf van een nieuw lidmaatschap vond daarom 15 weken later plaats.

Trots op resultaat

Wat opvalt is dat onze nieuw geïntroduceerde lidmaatschappen aanslaan. Men kiest bijvoorbeeld 163 keer voor een Fitness 10 rittenkaart en het Zwembad Maandabonnement is maar liefst 777 keer verkocht. Een opvallende daling is het Student Fitness Jaarabonnement. Deze is te verklaren door het ontbreken van een groot deel van de internationale studenten in dit jaar. Deze verwachten wij in 2023 weer te mogen verwelkomen.

On Campus mag trots zijn op het resultaat. De meeste leden zijn trouw gebleven en dit is een prachtige teamprestatie.

Met volle kracht vooruit

De bezoeken dit jaar laten zien dat On Campus trots kan zijn op wat het dit jaar heeft bereikt. Het kent een natuurlijk verloop waarbij de zomermaanden altijd een daling kent, om in de herfst topmaanden te draaien. In november zaten we al weer boven de 10.000. Dit was ook te merken in het complex. De lessen zitten vol, het bad is goedgevuld tijdens banenzwemmen en het fitnesscentrum is gezellig druk. Het is fijn dat na twee zware corona-jaren On Campus weer kan doen wat zij graag wil – met volle kracht vooruit.

On-Campus_Crosscamp-Box_1625_A3A8919

“Dat wij zo goed zouden draaien in 2022 had niemand durven dromen. Onze doelen van het afgelopen jaar zijn naar mijn mening dan ook ruimschoots gehaald. Ik kan niet wachten om te zien wat 2023 voor ons in petto heeft. Eén ding weet ik zeker: wat er ook gebeurt, On Campus heeft de veerkracht om het aan te kunnen.”

Wouter de Haas, Bedrijfsleider

Portret_Wouter_On_Campus